Джулгаз Маннан, правозахисник з Бангладеш
Вбитий за захист прав ЛГБТКІ людей

Джулгаз Маннан був вдома разом зі своїм другом, коли злочинці, що представилися кур'єрами, увірвалися до його квартири з мачете в руках та зарізали обох чоловіків на очах у 75-річної матері Джулгаза.

Джулгаз був засновником єдиного у Бангладеш журналу для ЛГБТКІ-людей (лесбійок, геїв, бісексуалів, трансгендерів, інтерсексів та квірів) – і це дуже сміливо для країни, де одностатеві стосунки поза законом. Є підозра, що нападники належали до організації Ансар аль-Іслам – екстремістського угрупування, відповідального за серію нападів на блогерів, що підтримують ідеї атеїзму, фемінізму, наукового світогляду та секуляризму.

Більше року минуло після вбивства, що сталося у квітні 2016-го. Але незважаючи на докази, серед яких відеозапис з камер спостереження та покази свідків, нікого не притягли до відповідальності за ці вбивства.

На додачу до повільної роботи поліції, влада почала звинувачувати жертв. Невдозві після вбивства Джулгаза, один з міністрів заявив, що рухи, які "пропагують неприродній секс", заборонені у Бангладеш.

Цей спротив чи небажання знайти вбивць Джулгаза і висунути їм обвинувачення стає тривожним сигналом для ЛГБТІК активістів/ок та інших осіб, які прагнуть своєю діяльністю змінити статус-кво. За словами брата Джулгаза, бездіяльність поліції свідчить про те, що «уряд не переймається справою... і вірить, що "ця" проблема (одностатевих стосунків) померла разом із Джулгазом».

Підпишіть петицію до міністра внутрішніх справ Бангладеш з вимогою розслідувати вбивство Джулгаза