6 перемог прав людини у 2017
Криміналізація домашнього насильства
У 2017 році ми взяли участь у організації щорічного Жіночого маршу, який вимагав від влади звернути увагу на проблему насильства у сім'ї та ратифікувати Стамбульську конвенцію. Марш став масовою подією, до якої долучилися сотні людей з різних регіонів України. Він був кульмінацією боротьби, яка дала свої результати наприкінці року. У грудні парламент призначив кримінальну відповідальність за домашнє насильство – і це велика перемога для багатьох. Однак новий закон не відповідає духу Стамбульської конвенції. Це означає, що боротьба за її ратифікацію триватиме і у 2018 році.
Звільнення полонених
27 грудня унаслідок процесу обміну полоненими було звільнено відомого вченого Ігоря Козловського та блоґера Володимира Фомічева. Обоє чоловіків провели майже 2 роки в ув'язненні за сфабрикованими звинуваченнями на території самопроголошеної "ДНР".
Уряд пообіцяв не продавати зброю до Південного Судану
Вересневий звіт Amnesty виявив причетність української державної компанії "Укрінмаш" до посередництва у незаконній угоді про постачання озброєнь Південному Судану. Звіт викликав бурхливу реакцію органів влади, ЗМІ та громадськості, однак врешті-решт влада пообіцяла, що Україна не постачатиме зброю Південному Судану, поки ситуація в цій країні не стабілізується.
Тренінги для тренерів підсилюють знання про права людини у регіонах
Протягом 2017 року ми провели 6 тренінгів для 92 тренерів з прав людини (ToT) з різних регіонів України. Всі тренер/ки зобов'язалися провести щонайменше дві тренінги з прав людини у своєму рідному місті. Як результат, у регіонах було проведено 189 навчальних заходів, які відвідало понад 5000 людей.
Освіта з прав людини приходить у школи
Освіта з прав людини незабаром буде інтегрована в різні дисципліни у початковій школі. Протягом 2016-2017 років Amnesty International Ukraine брала участь у розробці нової шкільної програми спільно з Міністерством освіти. Разом ми створили проект нового Державного стандарту початкової освіти. Найближчим часом його підпише прем'єр-міністр і освіта з прав людини у всіх українських школах стане реальністю!
Марафон написання листів об'єднав ще більше людей
У 2017 році ми зібрали 46 285 листів та підписів на підтримку відважних людей – захисників прав людини та активістів з різних країн світу, що зазнають утисків чи були несправедливо ув'язнені – таких як Емір-Усеїн Куку з окупованого Росією Криму, Кловіс Разафімалала з Мадагаскару чи Іділ Есер з Туреччини. Це більш ніж на 5 000 більше, ніж у минулому році, та на 10 000 більше, ніж у позаминулому!