Amnesty international зібрала півмільйона листів і підписів щоб покласти край поліційному насильству на Ямайці
16 квітня 2018
Представники Amnesty International у супроводі родичів людей, що загинули від рук поліції, доправили 64 331 листів та підписів до канцелярії прем'єр-міністра Ямайки Ендрю Холнеса. Цей лише невелика частина з 500 тисяч голосів, які закликають уряд Ямайки захистити родини загиблих від залякування з боку поліції та гарантувати їм доступ до правосуддя.

Десятки тисяч активістів з різних куточків світу, таких як Швеція, Таїланд і Кот-Д'Івуар, надіслали прем'єрові Холнесу чіткий сигнал, що хвиля вбивств, скоєних ямайською поліцією, більше не може лишатися безкарною.
У 2017 році ямайські правоохоронці вбили 168 людей – в середньому по три особи на тиждень – і це в країні з населенням лише 2,8 млн. осіб. Протягом останнього десятиліття лише кілька працівників поліції були засуджені за ці вбивства.

У 2011 році на Ямайці було засновано Спеціальний коронерський суд – для розслідування вбивств, вчинених поліцією, та встановлення їхньої правомірності, однак, на жаль, цей суд накопичив велику кількість нерозслідуваних справ. Причиною цього було недостатнє фінансування, яке дозволяє утримувати лише одного суддю та мінімальний персонал.
Уряд Ямайки повинен збільшити ресурси та розширити повноваження Спеціального коронерського суду для розслідування вбивств, скоєних поліцією. Він має усунути системні перешкоди і запобігти використанню тактики залякування, через яку родичі загиблих не можуть вибороти справедливість.
Еріка Ґевара-Росас
Директорка Amnesty international Americas
Тактика залякування і тиску, яка застосовується поліцією, аби змусити родичів загиблих мовчати, є ще однією перешкодою на шляху до справедливості.

Про це, зокрема, йдеться у доповіді Amnesty International: Ямайка, марні сподівання: незаконні вбивства людей поліцією і тривала боротьба родичів за справедливість
Марафон написання листів – щорічна кампанія Amnesty International – зібрав 500 тис. листів та підписів з вимогою розслідувати вбивства, вчинені поліцією на Ямайці. У соціальних мережах, електронною та звичайною поштою люди висловлювали підтримку та солідарність Шакілії Джексон, брата якої вбила поліція Ямайки у 2014 році.

У 2016 році попереднє розслідування цієї справи було припинене після того, як ключовий свідок побоявся з'явитися в суді. Родина Джексон розповіла, що в їхньому районі проводилися численні поліцейські рейди, а їх самих залякували прямо у суді. Як і сотні інших, ця справа вимагає розслідування.
Шакілія Джексон читає листи підтримки з усіх кінців світу
Проблема Ямайки – система. Система не працює. Я знаю, що той, хто стріляв, відповідальний за смерть мого брата, однак і в цьому, і в багатьох інших випадках саме система дозволила, щоб це сталося.
Шакілія Джексон
Сестра чоловіка, вбитого поліцією та героїня Марафону написання листів 2017
Мерсіа Фрейзер, мати Маріо Діна, який помер після жорстокого побиття у поліцейському відділку, а також члени неурядової організації «Ямайка за справедливість», були серед учасників делегації, що передавала листи та підписи прем'єр-міністру.

До них долучилися родичі жертв поліцейської стрілянини у США та Бразилії, зокрема Катріна Джонсон, двоюрідну сестру якої застрелила поліція. Шарліну Лайлс вбили на 14 тижні вагітності на очах у її власних дітей, після того як вона повідомила про пограбування свого будинку в Сіетлі, штат Вашингтон.

Також була присутня Ана Паула де Олівейра, мати Джонатана де Олівейри, вбитого поліцією Ріо-де-Жанейро у 2014 році, коли йому було лише 19.