"Стамбульська десятка" і Танер Кіліч, правозахисники з Туреччини
Їх судять, бо вони захищають права людини

Це мав би бути звичайний день для Іділь Есер, директорки Amnesty International у Туреччині. Був липень 2017 року, вона відвідувала з тренінг для активістів правозахисного руху у Стамбулі. Разом із нею була її подруга та колега Озлем Далкіран, засновниця Amnesty у Туреччині, яка тепер працює у іншій організації.

Перед самим початком третього дня тренінгу, поліція розпочала обшук у приміщенні та затримала Іділь та Озлем, разом із ще вісьмома правозахисниками. Без жодних на те підстав їм висунули абсурдну підозру у «тероризмі».

Затримані стали відомі як «Стамбульська десятка». Їх арештували всього через місяць після арешту голови правління Amnesty у Туреччині Танера Кіліча.

За останній рік подібні масові арешти активістів, правозахисників та журналістів набули величезних масштабів у Туреччині. З липня 2016 року проти понад 150 тис. людей відкрили кримінальні справи.
Всі затримані зі «Стамбульської десятки» присвятили свої життя захисту прав інших людей. Вони виступають за свободу, борються за справедливе ставлення до всіх у Туреччині.

Це означає, що люди, яких вони захищають, стають ще більш вразливими перед наступом турецької влади на свободи та права. У жовтні цих правозахисників звільнили з під варти, проте суд продовжується і їм загрожує до 15 років в'язниці. Танер Кіліч досі лишається за гратами.

Підпишіть петицію до Міністра юстиції Туреччини

Вимагайте припинити переслідування цих правозахисників та звільнити Танера Кіліча негайно та беззастережно. Приєднуйтесь до десятків тисяч людей, що вимагають зняти з них обвинувачення.